Handelszaken toegankelijk voor iedereen

Op donderdag 29 oktober 2015 om 13u stelt de Leuvense adviesraad toegankelijkheid in het stadskantoor zijn najaarsactie voor aan pers en publiek. De adviesraad zal daarop volgend in het bijzijn van Leuvense schepenen Denise Vandevoort, Erik Vanderheiden en Dirk Robbeets, een nieuwe affiche verdelen onder de Leuvense handelaars.

De adviesraad wil handelaars nogmaals sensibiliseren rond het toegankelijk maken van hun zaak. Uit cijfers van een onderzoek van HiddenCity vzw blijkt immers dat 70% van de Leuvense commerciële gebouwen niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers (HiddenCity, 2015). Daarom liet de adviesraad een affiche ontwerpen door een beginnend grafisch ontwerper uit de regio Leuven, Lien Dierickx. De affiche, met een inspirerende cartoon –over hoe het niet moet-, bevat enkele handige tips over hoe je een zaak toegankelijk maakt voor iedereen, zowel de binnen-, als de buiten- & stoepruimte.

Naast de praktische tips, die hopelijk zullen leiden tot een betere toegankelijkheid van zaken in het Leuvense, willen we de handelaars er attent op maken dat een grote groep van hun klanten baat hebben bij een vlot toegankelijke zaak. Niet alleen personen met een beperking, maar ook ouders met kinderwagens en ouderen zullen hierdoor makkelijker de zaak kunnen betreden.

(Dorien Meulenijzer, voorzitter adviesraad)

Aan de handelaars wordt gevraagd of ze de affiche willen ophangen in hun etalage of op een zichtbare plaats in de zaak. De adviesraad zal de komende weken affiches verspreiden, maar de affiches zijn ook te verkrijgen door te mailen naar het adres: voorzitter@leuventoegankelijk.be

 

Aan de sensibiliseringscampagne is bovendien een wedstrijd verbonden. Handelaars kunnen een foto van de affiche posten op Facebook of Twitter onder de hashtag #leuventoegank. Aan het einde van de campagne zal de leukste foto uitgekozen worden en krijgt de handelaar hiervoor een prijs.

Na de persvoorstelling maakt de adviesraad toegankelijkheid een tocht doorheen de Bondgenotenlaan en Diestsestraat om de affiches te verdelen.

BijlageGrootte
persbericht_handelszaken_adviesraad_toegankelijkheid_Leuven.pdf229.68 KB
affiche_handelszaken_toegankelijk_voor_iedereen.pdf559.99 KB